Harmonie ‘Constantia’ Ulvenhout

Harmonie Constantia is een zeer actieve vereniging die regelmatig haar muzikale bijdrage levert aan sociale en culturele gebeurtenissen en evenementen in Ulvenhout en omstreken. Ulvenhout kan niet zonder haar Harmonie. Denkt u zich eens in: Koningsdag, Dodenherdenking, Midzomeravond Festival, Sinterklaasintocht en diverse andere activiteiten zonder de muzikale ondersteuning van de Harmonie.
Daarnaast is de Harmonie nauw betrokken bij het muziekonderwijs op de beide basisscholen. Door muziekprojecten in groep 4, 5, 6 en 7 worden leerlingen de eerste beginselen van het muziek maken bijgebracht en maken zij kennis met allerlei facetten van de blaasmuziek. Op deze website vindt u een impressie van de vele activiteiten en onderdelen van onze harmonie.

‘Constantia’ is een muziekvereniging met zo’n 115 leden waar ontspanning, plezier én succes voorop staan. Wij hebben als slogan: “Harmonie Constantia maakt van Muziek een Belevenis!” Door onderlinge samenwerking en samenwerking met anderen (z.g. ‘cross overs’) geeft Harmonie ‘Constantia’ goede concerten en levert het onder leiding van dirigent Henk Houben vele muzikale bijdragen aan het dorpsleven en aan activiteiten binnen de Gemeente Breda.  De Jeugd speelt een belangrijke rol binnen de vereniging. Momenteel zijn er zo’n 33 jongeren onder de 16 actief. Een groot deel van hen speelt in het Opleidings- en Opstaporkest die onder leiding staan van dirigent Jan van den Brandt.

Harmonie ‘Constantia’ werkt met een beleidsplan. Het nieuwe beleidsplan is goedgekeurd tijdens de ALV van maart 2016 en loopt tot 2020. Het draagt de titel : “Harmonie ’Constantia’ maakt van  Muziek een Belevenis”.  Hoe wij dit willen vorm geven staat beschreven in dit plan.  Het vorige beleidsplan liep van 2012 tot 2016 en droeg de titel ”Met de muziek voorop”, waarmee we willen aangeven dat we niet alleen voorop willen lopen op muzikaal gebied, maar ook dat we letterlijk met de muziek voorop gaan in de openlucht bij feesten en herdenkingen.

110-jarig jubileum feest (Novembierfest)

Bij een 110 jarige verjaardag hoort een feestje. En feest was het zaterdag 5 november 2016 in de grote zaal van Jeugdland. Met muziek van Harmonie ‘Constantia’ en haar boerenkapel De Bosuilen, en met gastoptredens van Strudel und Streifen, Blech Bizarr, Schoeffel FM en DJ Laors. Het Ulvenhouts Biercollectief presenteerde drie speciaalbieren; het dak ging er al snel af op Jeugdland. Een verjaardagsfeestje waar nog lang over nagepraat zal worden. De zaal was al tijdens de voorverkoop volledig uitverkocht en veel verjaardagsgasten hadden zich voor de gelegenheid uitgedost in toepasselijke kledij. Harmonie ‘Constantia’ bracht typische muziek uit Duitsland en de Bohemen ten gehore. Maar ook ontbrak jubileumwerk ‘The Village on River Mark’, speciaal gecomponeerd door dirigent Ton van Grevenbroek,  niet. Alle aanwezigen hadden had duidelijk zin in een feestje en deinden enthousiast mee met de muziek.

Ulvenwood: ‘Het mysterie van de verdwenen kroonjuwelen’ (april 2017)

Harmonie “Constantia” heeft een voorliefde voor cross-overs. Dit maal een samenwerkingsverband met Toneelvereniging Ulvenhout. Zo werd een langgekoesterde droom werkelijkheid; muziek spelen tijdens je eigen film. Het Groot Orkest en het Opleidingsorkest verzorgden prachtige filmmuziek, visueel ondersteund op het grote scherm. Het filmverhaal ontvouwde zich deels ook live in de zaal, met als resultaat een interactief muzikaal spektakel. Met een verassende ontknoping…

Overige projecten

Een greep uit de vele muzikale optredens van ‘Constantia’ van de afgelopen 3 jaar:
In 2016 werd het jubileumjaar geopend met een geweldig Nieuwjaarsconcert. Het publiek waande zich in de Weense Opera. Vervolgens werd in Jeugdland een uitzwaai concert gegeven: Met de Franse Slag, voordat werd afgereisd naar Frankrijk. De concertreis voerde ons (tezamen met 27 jeugdleden! en dirigenten Ton van Grevenbroek, alias “Antoine Pantalon du Duc” en Jan van den Brandt, alias “Jean du Feu”) naar Vélines in het kader van de Jumelage tussen Ulvenhout en dit Franse kanton. Twee concerten werden daar gegeven op karakteristieke plaatsen in de buitenlucht (kasteel en aan de rand van een meer). In November werd met iedereen die ‘Constantia een warm hart toedraagt, een geweldig lustrumfeest gehouden: het NovemBierFeest. Zie foto’s en filmpjes elders op de website.

In mei 2015 kende onze Harmonie een zeer succesvol optreden op het Spanjaardsgat Festival met haar muzikale vrienden, waarbij het publiek werd meegevoerd door de geschiedenis van de populaire Nederlandse muziek. Ook werd in 2015 een groots Proms concert `Vrienden van Constantia Live` gegeven, waarin werd samen gewerkt met enkele lokale artiesten. Een avond om nooit te vergeten. In het najaar van 2014 werd een heus Battle-concert georganiseerd, waarbij Harmonie ‘Constantia’ het opnam tegen Harmonie Concordia uit het Ginneken (Breda). Dit muzikale concept is inmiddels (natuurlijk onder goedvinden!) overgenomen door de Brabantse bond van Muziekverenigingen. Drie jaar geleden werd Harmonie Constantia nog omgedoopt tot `Circus Constantia`. Een zeer drukbezocht circusconcert, dat uitmondde in een feest voor jong en oud.

Daarnaast organiseert de Harmonie jaarlijks in Ulvenhout het Midzomeravondfestival rondom 21 juni. Met medewerking van veel Ulvenhoutse verenigingen wordt het in groten getale aanwezige publiek een zeer uiteenlopende culturele avond voorgeschoteld.

Harmonie ‘Constantia’ heeft dus een brede basis in Ulvenhout en omstreken. Een muziekvereniging die groeit en bloeit!

Wilt u contact met ons opnemen? Dat kan via het secretariaat.

Secretariaat:
Sharon van Opstal