Scholenconcert ‘Blaasmuziek is Cool’

Opgeven ‘Samen Muziek Maken’

5 maart 2024 begon om 19.00 uur in de grote zaal van Sport & Party Centrum Jeugdland een uniek concert. Leerlingen van de groepen 5, 6 en 7 van de Ulvenhoutse basisscholen De Rosmolen en De Klokkebei presenteerden in een afgeladen grote zaal samen met het Opstap- Opleidings- én het Groot Orkest van Harmonie ‘Constantia’ het resultaat van hun muzieklessen dit jaar. Geen geringe opgave om in een dergelijke setting goed samen te zingen en spelen!  

Scholenproject ‘Blaasmuziek is cool’

In vijf lessen konden kinderen uit de groepen 5 van de Rosmolen en de Klokkebei ook dit jaar kennismaken met blaasmuziek in het algemeen, en koperen en houten blaasinstrumenten in het bijzonder. De groepen 6 legden zich toe op slagwerk. Met ‘Het mysterie van het verdwenen geluid’ leerden leerlingen van groep 3 en 4 de klanken van diverse muziekinstrumenten herkennen. De lessen werden als gebruikelijk verzorgd door gespecialiseerde docenten van muziekschool De Nieuwe Veste, i.s.m. leerkrachten van beide Ulvenhoutse basisscholen. Harmonie ‘Constantia’ stelde ‘buddies’ en de instrumenten ter beschikking.

123ZING

Met de muziekleerlijn ‘Blaasmuziek is Cool’, die Harmonie ‘Constantia’ in samenwerking met De Nieuwe Veste heeft ontwikkeld, wordt aangesloten op de algemene thema’s van 123ZING, de muziekmethode die de Ulvenhoutse basisscholen gebruiken voor de reguliere muzieklessen in de groepen 1 t/m 8. Hierin is een duidelijke ontwikkeling te zien van muziek leren (her)kennen naar zelf muziek maken.

Spelenderwijsorkest ‘123Speel’

Een paar jaar geleden is aan de doorlopende (blaas)muziekleerlijn ‘Blaasmuziek is Cool’ op De Rosmolen een nieuw project toegevoegd: het 123Speelorkest voor leerlingen uit groep 7. De kinderen zijn in deze module met hulp van ‘buddies’ van de Harmonie in groepjes zelf aan de slag gegaan met muziekinstrumenten.

Scholenconcert

Een zaal vol trotse (groot)ouders, broertjes en zusjes kon 5 maart het resultaat van de muzieklessen beluisteren. Het is moeilijk te zeggen wie er enthousiaster waren: de leerlingen of hun publiek. De zaal zat in ieder geval vol energie! De taak aan Voorzitter van de Commissie Jeugd en Opleidingen, Jan Rops, om dit vol overgave in goede banen te leiden. De blazers en slagwerkers werden gedirigeerd door respectievelijk Bert Haan en Leon Linders i.s.m.Victor Kruis van De Nieuwe Veste. Dirigent Bert Haan dirigeerde uiteraard Constantia’s Opstap- en Opleidingsorkest en Henk Houben het Goot Orkest.

‘Einzug der Gladiatoren’

Het optreden werd geopend met ‘Allemaal blaasmuziek’ en ‘De houtblazers’, met zang van leerlingen uit de groepen 5 en 6. Daarna deden de muzikanten van het 123Speelorkest van Groep 7 hun intrede onder begeleiding van het nummer ‘Einzug der Gladiatoren’ door het Groot Orkest. Zij speelde het nummer ‘Dance Monkey’ met begeleiding van het Opstap- en Opleidingsorkest van Constantia. De kinderen van groep 7 werden voorgesteld op Hoorn, Klarinet, Trombone en Bariton. Het nummer ‘Einzug der Gladiatoren’ is alvast een voorproefje van het Circus Concert dat Constantia gaat opvoeren op zondagmiddag 21 april  in samenwerking met het Jeugd Circus Don Bosco. Mis deze happening niet en noteer de datum in uw agenda!

Uniek samenspel zang, slagwerk en blazers

Na de koperblazers traden de slagwerkers uit groep 6 van De Rosmolen op met het nummer ‘Fruit Market’, om vervolgens allemaal samen,  leerlingenkoor, 123Speel orkest, Opleidingsorkest en het Groot Orkest het nummer ‘Muziek is van Iedereen’ ten gehore te brengen. Het concert werd afgesloten met ‘Ladada – Mon dernier mot’ , het populaire Nederlands-Franse nummer uit 2022 van de Nederlandse zanger Claude.

Mini-instrumentencarrousel

Na het concert konden de kinderen achter in de zaal een instrument uitproberen en zich inschrijven voor 11 ‘Samen Muziek Maken’ lessen onder begeleiding van docenten van De Nieuwe Veste en ‘buddies’vanuit de Harmonie. Het resultaat kunt u 29 juni  a.s. beluisteren tijdens het Midzomeravond Festival in het Grimhuijsenpark. Wil je je hiervoor opgeven, kijk dan op de website van de Harmonie. www.harmonie-constantia.nl Deze samenspeellessen starten op donderdagmiddag 11 april.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.