Concert met Proeflesleerlingen 27 juni 2017

 Dinsdag 27 juni vond op Sport & Partycentrum Jeugdland een concert plaats van de proeflesleerlingen van het Ulvenhoutse basisscholenproject ‘Blaasmuziek is cool’. Leerlingen van de Ulvenhoutse basisscholen die ter afsluiting van het project in drie proeflessen nader kennis hadden kunnen maken met een blaasinstrument naar keuze lieten hun muzikale vorderingen horen aan trotse familieleden en vrienden.

 Scholenproject ‘Blaasmuziek is cool’

In zes lessen konden kinderen uit de groepen 5 ook dit jaar kennismaken met blaasmuziek in het algemeen, en koperen en houten blaasinstrumenten in het bijzonder. De groepen 6 legden zich toe op slagwerk. Dit jaar deden ook de groepen 4 voor het eerst mee met het project. Met ‘Het mysterie van het verdwenen geluid’ leerden ze klanken van diverse muziekinstrumenten herkennen.

De lessen werden als altijd verzorgd door gespecialiseerde docenten van muziekschool Nieuwe Veste, i.s.m. leerkrachten van de beide Ulvenhoutse basisscholen. Acht kinderen kozen vervolgens voor proeflessen. Na slechts twee keer samen gerepeteerd te hebben, gevolgd door twee oefensessies met Constantia’s Opstaporkest, brachten ze 27 juni het resultaat van hun inspanningen ten gehore.

 Concert

De leerlingen uit de groepen 5 en 6 werden deze avond begeleid door het opstap- en opleidingsorkest onder leiding van dirigent Jan van den Brandt, met muzikale ondersteuning van een aantal leden van het ‘grote orkest’. De aftrap werd gegeven door het opstaporkest met het nummer Clog Dance. Vervolgens speelde het opleidingsorkest Balada, het nummer waarmee 24 juni ook het Midzomeravond Festival geopend werd.

Daarna was het de beurt aan de proeflesleerlingen, die Lazy Blues speelden. Het vierde nummer, Counting Stars, werd ingezet met een solo van Janne Vester en Jan van den Brandt op bariton. De proeflesleerlingen lieten vervolgens met de Steamboat Walz weer van zich horen. Het ‘pstaporkest vervolgde het concert met Cyclist in Moscow, waarna de afsluiting plaatsvond met het nummer Heavy Rock. 

 Opleidingstraject Harmonie ‘Constantia’

Ook dit jaar besloot een aantal kinderen naar aanleiding van het project om lid te worden van de harmonie. Deze wordt daarmee versterkt met klarinettisten Emma en Koen, Camiel op trombone en misschien Louis op de cornet. Na de zomervakantie zullen zij eerst een aantal maanden muzieklessen gaan volgen. Met Carnaval kunnen zij dan meespelen met De Boskuikens, de jeugdsectie van Constantia’s carnavalskapel De Bosuilen. Afhankelijk van de vorderingen die zij maken en het instrument dat ze bespelen, kunnen ze vervolgens toetreden tot het opstaporkest. Na 1 á 1,5 jaar kunnen ze daarna – rond de tijd dat ze klaar zijn voor hun A-examen – deel uit gaan maken van het opleidingsorkest.

Het was indrukwekkend om te horen hoeveel de kinderen in een relatief korte periode hadden geleerd. Emma speelde zelfs nog even solo ‘Zakdoekje leggen’.  En Nick, uit het opstaporkest, improviseerde na slechts een maand of zeven op de trombone ‘Ik ben een kind van de duivel’. Chapeau voor de jeugdige muzikanten van harmonie ‘Constantia’

 Harmonie

Constantia hecht veel waarde aan een goede onderlinge sfeer. Daarom wordt er voor de jeugd elk jaar een kamp georganiseerd om elkaar beter te leren kennen. En jaarlijks is er in de zomer een BBQ en vlak voor kerst een ‘Borrel’ voor alle leden, jong én oud. Want tenslotte kun je alleen in harmonie samen mooie muziek maken.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.