Harmonie Constantia werkt aan de toekomst

Nieuwe tamboers in aantocht 🙂

Sinds januari dit jaar staat Caroliene Zwart als dirigent voor het Leerlingenorkest van Harmonie Constantia, maar daarnaast geeft ze ook tamboer-les aan de jongste generatie slagwerkers van de Ulvenhoutse harmonie. Zo kan ‘Constantia’ ook in de toekomst op straat blijven muziek maken.

Caroliene geeft les aan de nieuwe lichting tamboers

Met de muziek voorop

Het grote doel van Caroliene en de vier slagwerkers is om “Corona Volente” in het voorjaar klaar te zijn om mee uit te rukken met de Harmonie bij een serenade of rondwandeling. Een hele mooie uitdaging, dat volgt uit het beleidsplan dat de Harmonie onlangs heeft opgesteld. Eén van de doelstellingen van  ‘Constantia’ is namelijk om ook in de toekomst zichtbaar te blijven op straat. Zoals het muzikaal opluisteren van activiteiten van – en vóór dorpsgenoten , een muzikale felicitatie brengen aan een gouden echtpaar, maar ook bijvoorbeeld binnen de gemeente Breda, om één keer in de drie jaar de Herdenking van de Poolse slachtoffers tijdens de Tweede Wereld Oorlog muzikaal te ondersteunen.

Druk aan het oefenen

Caroliene heeft een heel plan uitgestippeld om de nieuwe tamboers in het voorjaar mee te laten spelen. Zo werd begin dit jaar, voor de intelligente lock-down, gewerkt aan het stabiel spelen van ritmes en het samenspelen, en echt luisteren naar elkaar. Vervolgens werd gewerkt aan het ‘in canon’ spelen van ritmes. Ook dat onderdeel wordt vaak geoefend met het Leerlingenorkest. Hoe kun je je eigen ritme door blijven spelen, terwijl je toch luistert naar elkaar, zodat uiteindelijk de muzieklijnen netjes onder elkaar komen te staan. Op dit moment komen daar de typische straatmarsen bij. Er wordt druk gerepeteerd aan de ‘Schotse Marsen’, ‘Variant – wisselmarsen’ en de ‘16 maten inslaan’ die altijd vooraf gaan als de Harmonie een mars inzet.  Elke week gaat het weer een stukje beter!

Steun van Donateurs

Dankzij de donateurs en vrienden van de Harmonie zijn afgelopen week ook draagharnassen aangeschaft voor het dragen van de snare-drum en zijn de drums door Tom Bekkers van de Commissie Opleiding, voorzien van de bijbehorende adapters. Ook is een lichtgewicht bekkens-set aangeschaft, want de grote bekkens bleken te zwaar voor de jonge heren/jonge dames.  De Harmonie is de donateurs dan ook heel erkentelijk voor hun steun.  Zonder donateurs, Vrienden, gemeente en bijdrage van de Rabo Club Support is het niet mogelijk om een Harmonie op straat te houden. Niet alleen voor de instrumenten en opleiding is steun van harte welkom, maar ook voor bijvoorbeeld de uniformen;  een harmonie die op straat speelt heeft weersbestendige uniformen nodig en daar hangt een prijskaartje aan dat hoger is dan voor een orkest dat enkel binnen muziek maakt.

Muziek en beweging

Muziek en beweging zijn heilzaam voor de mens. Het bloed gaat stromen, de geest komt in beweging. Deze twee factoren komen samen wanneer op straat muziekgemaakt wordt. Het is ook niet voor niets dat de lol het grootst is als er door de Harmonie op straat gespeeld wordt.  Het is óók niet voor niets dat de regering zich inspant om zo lang mogelijk deze ontspanningsmogelijkheden, met de nodige voorzorgsmaatregelen, voor iedereen open te houden tijdens de ‘intelligente lock-down’. Het dient een doel: lichaam en geest fit houden om de Corona-crisis door te komen, niet te gaan doem-denken  en zaken fris te blijven aanpakken. Als Harmonie hopen wij u het resultaat van onze inspanningen snel (weer) te mogen laten horen en zien!

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!
Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.