Herdenking Poolse Militairen 1944-1945

Ter nagedachtenis aan de 80 omgekomen Poolse militairen van de 1e Poolse Pantserdivisie die onder leiding van generaal Stanisław Maczek in 1944 hebben gestreden voor de vrijheid van Breda en hierbij zijn omgekomen in de wijk Ginneken, werd afgelopen zondag 30 oktober een plechtige herdenkingsceremonie gehouden op het Ereveld Ginneken aan de Vogelenzanglaan

De herdenking werd bijgewoond door tal van Poolse hoogwaardigheidsbekleders en er waren toespraken van onder anderen Burgemeester Depla en Pastoor Slawomir Klim van de Poolse parochie. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Harmonie ‘Constantia’ Ulvenhout. De Harmonie speelde een vijftal koralen en het Wilhelmus. Een Poolse militaire kapel speelde het Poolse Volkslied.


De herdenking vindt jaarlijks plaats rond 29 oktober, de datum dat Breda bevrijd werd dankzij het dappere optreden van deze vaak jonge Poolse soldaten, die de hoogste prijs betaalden voor onze vrijheid.

Het monument en de graven en op het Pools Erehof Ginneken herinneren ons hieraan. Harmonie Constantia hoopt nog lang deze mooie traditie voort te zetten.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.