Instrumentencarrousel – Jong leert oud

Vrijdag 16 oktober waren de rollen op Sport & Party Centrum Jeugdland omgedraaid. Jonge muzikanten van het opstap- en leerlingenorkest van Harmonie “Constantia” gaven muziekles. In een muzikale carrousel kregen ouders de kans drie instrumenten uit te kiezen. De kinderen leerden hen vervolgens wat hun instrument zo bijzonder maakt en hoe je er geluid uit kunt krijgen.

Door Ingrid Bothe

Centraal deze avond stond het plezier in muziek maken. Een ander aspect dat naar voren kwam, is dat muziek spelen bij Harmonie “Constantia” in teamverband gebeurt. Elke muzikant heeft zijn eigen taak in het orkest. En elk instrument heeft zijn eigen rol. Maar hoe weet je nu welk instrument het best bij je past?

BELBIN
Nadat alle leerlingen met hun instrument waren voorgesteld, mochten ouders een instrument kiezen dat ze wilden uitproberen. Toen ze zich allemaal hadden opgesteld achter de muzikanten die het instrument van hun keuze zouden uitleggen, gaf voorzitter Jan Rops met behulp van het Belbin model uitleg over de rol en betekenis die aan elk instrument verbonden zijn. Het Belbin model wordt gebruikt in het bedrijfsleven om een beeld te krijgen van hoe teams werken en wie welke rollen binnen een team vervult. Belbin identificeerde acht rollen die elkaar in een harmonieus en succesvol team aanvullen.

METAFOOR
Ook in een goed orkest vullen instrumenten elkaar aan. Muziek is uitermate geschikt als metafoor en de rollen van Belbin kunnen prima worden vertaald naar instrumenten. Zo is de trombone dankzij een serieuze, onderzoekende instelling heel geschikt om problemen binnen een team te bestuderen en duidelijkheid te verschaffen binnen ingewikkelde besluitvormingsprocessen. De klarinet is dankzij de goede sociale vaardigheden een prima teamspeler. De trom (vormer) bezit een grote dosis energie en prestatiedrang. De saxofoon en fluit (planten) zijn binnen een team het creatieve brein; zij zaaien ideeën die door anderen tot bloei worden gebracht.

De hoorn is de harde werker achter de schermen. En de bas is de rustige en gedisciplineerde monitor op wie je altijd kunt bouwen, die zorgt voor continuïteit en andere teamleden op hun gemak stelt. De kracht van de trompet, de onderzoeker, ligt in het oppikken en ontdekken van waardevolle ideeën. En de bariton, tenslotte, is de oprechte en beheerste zorger die ervoor zorgt dat de talenten van ieder teamlid zo goed mogelijk worden gebruikt.

NIEUWE INZICHTEN
Deze uitleg gaf wel een andere lading aan de keuze van de volgende twee instrumenten om uit te proberen. Met deze nieuwe kennis in het achterhoofd, kozen sommige ouders de volgende twee instrumenten toch net iets doordachter. Het werd een gezellige muzikale avond, waarbij veel gelachen werd. Het enthousiasme van de kinderen werkte daarbij zo aanstekelijk, dat een aantal ouders meteen intekende voor proeflessen. Onder het genot van een drankje praatten de deelnemers tenslotte nog even gezellig na over de nieuw opgedane ervaringen en inzichten.

 

 

 

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.