Scholenconcert ‘Blaasmuziek is Cool’

17 april 2018 begon om 19.00 uur in de grote zaal van Sport & Party Centrum Jeugdland een uniek concert. Leerlingen van de groepen 5, 6 en 7 van de Ulvenhoutse basisscholen De Rosmolen en De Klokkebei presenteerden in een afgeladen grote zaal samen met het Opleidings- en het grote orkest van Harmonie ‘Constantia’ en met medewerking van twee muziekdocenten van De Nieuwe Veste het resultaat van hun muzieklessen dit jaar. Geen geringe opgave om in een dergelijke setting goed samen te zingen en spelen!  

Scholenproject ‘Blaasmuziek is cool’

In zes lessen konden kinderen uit de groepen 5 ook dit jaar kennismaken met blaasmuziek in het algemeen, en koperen en houten blaasinstrumenten in het bijzonder. De groepen 6 legden zich toe op slagwerk. Met ‘Het mysterie van het verdwenen geluid’ leerden leerlingen van groep 3 en 4 de klanken van diverse muziekinstrumenten herkennen. De lessen werden als gebruikelijk verzorgd door gespecialiseerde docenten van muziekschool De Nieuwe Veste, i.s.m. leerkrachten van beide Ulvenhoutse basisscholen. Harmonie ‘Constantia’ stelde de instrumenten ter beschikking.

123ZING

Met de muziekleerlijn ‘Blaasmuziek is Cool’, die Harmonie ‘Constantia’ in samenwerking met De Nieuwe Veste heeft ontwikkeld, wordt aangesloten op de algemene thema’s van 123ZING, de muziekmethode die de Ulvenhoutse basisscholen gebruiken voor de reguliere muzieklessen in de groepen 1 t/m 8. Hierin is een duidelijke ontwikkeling te zien van muziek leren (her)kennen naar zelf muziek maken.

Spelenderwijsorkest

Dit jaar is aan de doorlopende (blaas)muziekleerlijn ‘Blaasmuziek is Cool’ op De Rosmolen een nieuw project toegevoegd: het Spelenderwijsorkest voor leerlingen uit groep 7, ritmisch begeleid door de Slagwerkgroep (bestaand uit leerlingen uit groep 6). De kinderen zijn in deze module in groepjes zelf aan de slag gegaan met muziekinstrumenten.

Scholenconcert

Een zaal vol trotse (groot)ouders, broertjes en zusjes kon 17 april het resultaat van de muzieklessen beluisteren. Het is moeilijk te zeggen wie er enthousiaster waren: de leerlingen of hun publiek. Aanvankelijk werkte de techniek niet helemaal mee, maar gelukkig voor voorzitter Jan Rops deed de microfoon het gaandeweg de voorstelling weer. De blazers en slagwerkers werden gedirigeerd door respectievelijk Jurgen Damen en Victor Kruis van De Nieuwe Veste. Dirigent Jan van den Brandt dirigeerde Constantia’s Opleidingsorkest en Henk Houben het groot orkest.

Zang en Opleidingsorkest

Het optreden werd geopend met ‘Allemaal blaasmuziek’ en ‘De houtblazers’, met zang van leerlingen uit de groepen 5 en 6. Daarna speelde het Opleidingsorkest van Constantia ‘Lift ya handz up’.  Na de ‘Hongaarse dans’ zong het leerlingenkoor vervolgens ‘De koperblazers’.  Een speciale rol was weggelegd voor juf Addy van De Klokkebei en juf Ursula van De Rosmolen. Zij bliezen iedereen omver met hun kunsten op respectievelijk klarinet en hoorn.

Slagwerk en blazers

Aansluitend traden de blazers van groep 7 en de slagwerkers uit groep 6 van De Rosmolen met het leerlingenkoor op, begeleid door het Opleidingsorkest en het groot orkest van de harmonie. In een uniek samenspel vertolkten zij ‘Muziek is van Iedereen’ en ‘RAP’. De slagwerkers kwamen daarna nog aan bod met  ‘Lekker drummen’, met zang van de leerlingen uit de groepen 5 en 6. Het concert werd afgesloten met ‘Ba die da doe’, wederom met zang van het leerlingenkoor. Na het dankwoord van voorzitter Rops volgde als toegift tenslotte nog ‘De Koperblazers’, die eindigde in een spontane polonaise.

Mini-instrumentencarrousel

Na het concert konden de kinderen achter in de zaal een instrument uitproberen en zich inschrijven voor drie gratis proeflessen van docenten van De Nieuwe Veste en twee samenspeellessen met het Opleidingsorkest van Constantia. Het resultaat kunt u 12 juni a.s. beluisteren tijdens het eindconcert op Jeugdland. Mis dit niet en noteer de datum in uw agenda!

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.