Scholenprojecten blaasmuziek gaan weer van Start!

Overzicht scholenprojecten Harmonie ‘Constantia’  – Doorlopende muzikale leerlijn

Mysterie van het verdwenen geluid 2020

Dit jaar wordt op 10 maart 2020 ook weer met hulp van de Nieuwe Veste het succesvolle muziekproject voor Groep 4  van basisscholen De Rosmolen en De Klokkebei  “Het mysterie van het verdwenen geluid” uitgevoerd. De kinderen worden meegenomen in het verhaal van een gemene baron die de muzieknoten afpakt van muzikanten waardoor zij geen muziek meer kunnen maken met hun instrument/ ‘en passant’ leren de kinderen welk geluid hoort bij welk instrument.

Het is een interactieve film met afwisselend ‘live’ muziek door een orkest bestaande uit harmonieleden en leerlingen o.l.v dirigent leerlingenorkest. Dit jaar voor de vijfde keer.

Blaasmuziek is cool 2020

Voor groep 5 en 6 verzorgt  Harmonie ‘Constantia’ in januari – februari 2020 in samenwerking met muziekschool De Nieuwe Veste al weer voor het 15de jaar weer het muziekproject “Blaasmuziek is Cool” op beide Ulvenhoutse basisscholen De Rosmolen en De Klokkebei. Dit jaar zal het project na de kerstvakantie 2019 plaats vinden.

De kinderen van groep 5 maken in dit project kennis met blaasmuziek in het algemeen, met koperen en houten blaasinstrumenten en met slagwerk in het bijzonder. De lessen worden gegeven door gespecialiseerde docenten van muziekschool ‘De Nieuwe Veste’ en door de leerkrachten Marjolein de Keulenaar en Daisy Plukkel van beide basisscholen.

In de vijf lessen leren de kinderen ook een aantal liedjes, die met begeleiding van de Harmonie tijdens het slotconcert worden uitgevoerd.

De kinderen van groep 6 kennen de liedjes nog van vorig jaar. Die worden natuurlijk nog wel herhaald en zij leren ook nog een nieuw lied. Voor hen vormt  een workshop ‘slagwerk’ in De Klokkebei, het hoogtepunt. De leerlingen van de Rosmolen gaan ook nog de Rap begeleiden die groep 7 van de Rosmolen gaat maken met hun ‘123 blazersklas’.

Instrumentencarrousel

Zeer speciaal is de instrumentencarrousel, die onder schooltijd op dinsdag 11 februari 2020 wordt georganiseerd, waarin de kinderen uit groep 5 en 6 van beide basisscholen allerlei instrumenten zelf mogen uitproberen.

123 Speel 2020

Vorig jaar is de doorlopende (blaas)muziekleerlijn gecomplementeerd met ‘123 Speel’ op De Rosmolen voor leerlingen uit groep 7. Ook dit jaar gaan de kinderen in deze module, onder begeleiding van docenten van de muziekschool de Nieuwe Veste, in groepjes zelf aan de slag met muziekinstrumenten. Ze mogen zelf hun instrument uitkiezen om te bespelen. De Instrumenten worden door de harmonie ter beschikking gesteld en mogen ook mee naar huis worden genomen. Na 5 lessen (!) kunnen de kinderen een zelfgeschreven RAP en het lijflied van de op beide scholen gehanteerde muziekmethode 123ZING “Muziek is van Iedereen” uitvoeren. De RAP wordt ritmisch begeleid wordt door een slagwerkgroep bestaande uit leerlingen uit groep 6 en vocaal begeleid door een koor bestaande uit leerlingen uit groep 8. Kortom, de slotuitvoering op 11 februari is een hele happening.

Scholenconcert dinsdag 11 februari 2020 Jeugdland

Op dinsdag 11 februari worden de scholenprojecten om 19.00u  gezamenlijk afgesloten met een concert in de grote zaal van Jeugdland. De orkesten van Harmonie ‘Constantia’ spelen,  de kinderen van groep  5, 6 van beide basisscholen en van groep 7 en 8 van De Rosmolen  worden hier allemaal actief bij betrokken: hetzij door zang, hetzij door het bespelen van hun instrument. Er is heel veel ruimte voor actief meedoen door alle aanwezigen. Iedereen is welkom.

Project Samen Muziek maken (12 weken)

Na het scholenconcert kunnen alle leerlingen samen de ouders nog instrumenten uitproberen  en zich vervolgens inschrijven voor 12 proeflessen voor een bepaald instrument. In 12 weken worden in groepsverband de eerste beginselen bijgebracht m.b.t. bespelen van een instrument en ook het met elkaar samenspelen. De muzieklessen worden gegeven door docenten van ‘De Nieuwe Veste’. Instrumenten worden door de harmonie ter beschikking gesteld.  Het eind van deze probeer-periode wordt afgesloten met een heus slotconcert vóór de Mei-vakantie.  De kosten voor de ouders bedraagt Euro 84,75.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.