Slotconcert ‘Blaasmuziek is Cool’ – Aanmelden project ‘Samen Muziek Maken’ (16 wk)

Aanstaande dinsdagavond 9 oktober zal de grote zaal van Sport & Party Centrum Jeugdland weer afgeladen vol zitten. Leerlingen van de groepen 5 en 6 van de Ulvenhoutse basisscholen De Rosmolen en De Klokkebei zullen samen met het Opleidings- en het Grote orkest van Harmonie ‘Constantia’ het resultaat laten horen van hun muzieklessen na de zomervakantie. Na afloop kunnen de de kinderen instrumenten uitproberen en zich opgeven voor een proefproject van 16 weken groepslessen.


Scholenproject ‘Blaasmuziek is cool’

Harmonie ‘Constantia’ heeft samen met muziekschool de Nieuwe Veste een doorlopende muziekleerlijn ontwikkeld, ‘Blaasmuziek is Cool’ genaamd. Deze leerlijn sluit aan op de algemene thema’s van 123ZING, de muziekmethode die beide Ulvenhoutse basisscholen gebruiken voor de reguliere muzieklessen in de groepen 1 t/m 8.  ‘Blaasmuziek is cool’ helpt kinderen in de ontwikkeling  van muziek leren (her)kennen naar zelf muziek maken.

Windkracht 6

Windkracht 6 is de module die gegeven wordt aan de groepen 5 en 6 en dus aanstaande dinsdag 9 oktober met een concert wordt afgesloten. In zes lessen maken kinderen uit de groepen 5 kennis met blaasmuziek in het algemeen en met koperen en houten blaasinstrumenten in het bijzonder. De groepen 6 leggen zich toe op slagwerk. De lessen worden verzorgd door gespecialiseerde docenten van muziekschool De Nieuwe Veste in samenwerking met de leerkrachten van beide Ulvenhoutse basisscholen, die zelf ook enkele lessen geven. Slotonderdeel van de module is een grote instrumenten carrousel die 9 oktober in de ochtend georganiseerd wordt met hulp van de Harmonie.

Mini-instrumentencarrousel en 16 weken groepslessen ‘Samen Muziek Maken’

Na het concert op 9 oktober kunnen de kinderen achter in de zaal nogmaals een instrument uitproberen en zich vervolgens inschrijven voor 16 weken groepslessen, die donderdags na schooltijd (14.45-15.45u) op in de muzieklokalen van school De Rosmolen worden gegeven door de ‘Nieuwe Veste’. Doel van deze lessen is om de drempel om samen zelf muziek te maken heel laag te laten zijn. Door in groepsverband jouw favoriete ‘houtblaas-’, ‘koperblaas-’ of ‘slagwerkinstrument’ te ontdekken en te bespelen, worden deze lessen echt een feest. En een ander voordeel is dat de lessen hierdoor voor iedereen betaalbaar zijn.
Een commissie genaamd VIM (Verandering in Muziekonderwijs) , heeft dit proefproject op poten gezet. De commissie is een initiatief van de Federatie Bredaase Verenigingen voor Blaasmuziek (FBVB) en de ‘Nieuwe Veste’, en wordt gesteund door de Gemeente Breda. Leden van Harmonie ‘Constantia’ waren binnen deze commissie één van de kartrekkers. De initiatiefnemers hopen dat heel veel kinderen uit groep 5 en 6 zich opgeven! Het resultaat van dit project kunt u dan in het voorjaar gaan beluisteren. Opgeven kan via dit formulier.

Mysterie van het verdwenen geluid

Een ander onderdeel van ‘Blaasmuziek is Cool’ is het succesvolle muziekproject voor Groep 4  “Het mysterie van het verdwenen geluid” . Dat wordt dit jaar op 19 maart 2019 door ’Constantia’ weer uitgevoerd. De kinderen worden meegenomen in het verhaal van een gemene baron die de muzieknoten afpakt van muzikanten waardoor zij geen muziek meer kunnen maken met hun instrument. En passant leren de kinderen welk geluid hoort bij welk instrument.

Spelenderwijsorkest

Vorig jaar is de doorlopende (blaas)muziekleerlijn ‘Blaasmuziek is Cool’ op De Rosmolen gecomplementeerd met een nieuw project: het Spelenderwijsorkest voor leerlingen uit groep 7. De kinderen gaan in deze module onder begeleiding van docenten van de muziekschool de Nieuwe Veste in groepjes zelf aan de slag met muziekinstrumenten. Na 5 lessen (!) kunnen de kinderen een zelfgeschreven RAP en het lijflied van de muziekmethode 123ZING “Muziek is van Iedereen” uitvoeren. De RAP wordt ritmisch begeleid wordt door een slagwerkgroep bestaande uit leerlingen uit groep 6 en vocaal begeleid door een koor bestaande uit leerlingen uit groep 8. Kortom, de slotuitvoering is een hele happening.

 

 

Harmonie ‘Constantia’ hoopt met al deze initiatieven dat kinderen enthousiast raken voor muziek en in het bijzonder voor blaasmuziek.  Zonder de hulp van onze leden, beide basisscholen,  muziekschool Nieuwe Veste en door bijdragen onze donateurs, vrienden,  vlooienemarkt en onze sponsors is dit niet mogelijk. Daarvoor onze dank!

Bent u nieuwsgierig geworden naar Harmonie Constantia en de muziekopleidingen, kijk dan op onze pagina ‘Opleidingen’.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.